Svijet
0

Ruska prodaja oružja Damasku "neodgovorna"

SRNA
Anatolij Serdjukov
Anatolij Serdjukov
Izrael je danas osudio prodaju krstarećih raketa tipa "P-800 Yakhont" Siriji kao neodgovoran potez Rusije, rekavši da bi to moglo narušiti strateški balans u regionu.

"Ova odluka odražava neodgovornost jedne zemlje koja sebe vidi kao uticajnu i koja tvrdi da djeluje u korist regionalne stabilnosti", rekao je viši izraelski zvaničnik France pressu.

Isti izvor navodi da to oružje može da naruši stratešku ravnotežu u ionako rovitom regionu, koji je tek krenuo sa mirovnim pregovorima.

Ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov rekao je novinarima u Vašingtonu u petak da će Moskva ispuniti ugovor iz 2007. godine o prodaji raketa "Yakhont" Damasku, javlja agencija Itar Tass.

Prema ovom ugovoru o prodaji, koja je vrijedna 300 miliona dolara, Sirija će dobiti oko 72 krstareće rakete, javila je agencija Interfaks, pozivajući se na izvore u vojnoj industriji.

Sirija i Izrael su tehnički u ratu i ruska prodaja oružja i moguća nuklearna saradnja sa Damaskom, koji ima bliske veze sa Iranom, zabrinjava i Washington i Izrael.

Izrael strahuje da bi to oružje moglo biti prebačeno u Liban, odnosno u ruke milicije Hezbollaha.