Daily Telegraph
0

Strahovanja od nove trke u naoružanju na Bliskom istoku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dopisnik The Daily Telegrapha iz Washingtona u utorak izvještava o strahovanjima da bi na Bliskom istoku mogla da bude pokrenuta nova trka u naoružanju.

Sjedinjene Države, naime, Saudijskoj Arabiji namjeravaju da prodaju borbene avione u vrijednosti od 60 milijardi dolara, što je najunosniji takav sporazum koji je ikada ostvaren.

Pregovara se i o prodaji ratnih brodova u vrijednosti od 30 milijardi dolara.

Ti sporazumi, ističe Daily Telegraph, donijet će ogromne poene Obaminoj administraciji oči novembarskih dopunskih izbora za Kongres, jer će od njih imati koristi proizvođači oružja u 44 američke savezne države, a osigurat će čak 77.000 radnih mjesta.

A to je izuzetno značajno za demokratske kandidate koji će na izborima biti izloženi snažnom pritisku, između ostalog i zbog visoke stope nezaposlenosti.

Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji izazvat će, međutim, zabrinutost zbog militarizacije zemalja Zaljeva i Bliskog istoka koja je djelimično podstaknuta strahovanjima od iranskog nuklearnog programa.

Daily Telegraph naglašava da sporazum tek treba da odobri Kongres koje može da zatraži da se unesu neke promjene ili da ga potpuno blokira ukoliko procjeni da bi Izrael zbog njega mogao da se osjeti ranjivijim i da izgubi vojno preimućstvo u regionu.