Starleta protiv Putina
33

Ruska "Paris Hilton" postala politička reformatorka

Klix.ba
Ksenia Sobchak
Ksenia Sobchak
"Rusija bez Putina!" je glasio slogan koji su uzvikivale hiljade prodemokratskih demonstranata koji su okupirali centar Moskve ovog vikenda. Ovo je prvi put poslije juna da je ovaj pokret izašao na ulice.

Među demonstrantima je bila i Ksenia Sobchak, poznata starleta koju mnogi nazivaju ruskom Paris Hilton.

Njen otac Anatoly Sobchak je bio mentor predsjednika Vladimira Putina. Njena majka je članica Parlamenta i podržava vladu u Kremlju. Zbog svega toga su mnogi Rusi bili šokirani kada se Ksenia priključila opoziciji, prenosi CNN.

"Mislim da ne možete biti protiv samo jedne osobe jer to onda nije politika, to je individualna mržnja. Ja nisam protiv Putina, ja sam protiv sistema, ne mislim da su Putin i sistem ista stvar. Želim da promijenim sistem na evolucijskoj bazi, što je veoma važno jer su se u našoj zemlji desile mnoge revolucije i ne želim da se desi još jedna", rekla je Sobchak.

Međutim, njen status starlete i poznate ličnosti baca određenu sumnju na njenu vjerodostojnost kao ozbiljne političke aktivistice.

"Mislim da se svaka osoba može promijeniti bilo kada u životu. Nisam sigurna da trenutno mogu biti efikasna u onome što radim. Nisam sigurna da znam dovoljno da budem efikasna, ali se zaista trudim i učim", dodala je Sobchak.

Ruske vlasti su već počele da obraćaju pažnju na ovu aktivisticu. Policija je pretresla njen stan prije tri mjeseca, a prema njenim riječima odneseno je više od milion dolara koje je imala u stanu.

"Ovo je smiješna situacija. U zemlji za koju se smatra da je demokratska, uzmu vam novac i čak vam i ne objasne zbog čega su to uradili", rekla je Sobchak.