Svijet
0

Ruska obalska straža pucala na sjevernokorejske ribare, jedna osoba ubijena

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Ruska obalska straža otvorila je vatru na sjevernokorejskom ribarskom brodu zbog pokušaja bijega dok su na plovilu boravili ruski pripadnici sigurnosnih snaga koji su pokušavali izvesti pretres plovila i posade.

Prilikom incidenta osam ribara je ranjeno kao i jedan pripadnik ruske obalske straže, dok je jedan ribar podlegao povredama.

Tragedija se desila u ruskim teritorijalnim vodama u petak navečer, u 20:20 sati po našem vremenu. Prilikom regularnih aktivnosti straža je uočila sjevernokorejski ribarski brod koji je obavljao nedozvoljene ribarske aktivnosti.

"Grupa ribara se ponašala agresivno prema grupi naših službenika i odbijali su da se povinuju naredbama", stoji u saopćenju ruskog FSB-a.

Najveći problem je nastao kada je brod sa 48 ribara iz Sjeverne Koreje za vrijeme pretresa krenuo u namjeri da izađe iz ruskih teritorijalnih voda. Tada je došlo do komešanja i povrjeđivanja ruskog službenika nakon čega je došlo do upotrebe oružja.

Ribari su nakon incidenta prebačeni na rusko kopno gdje će biti zadržani do daljnjeg. O svemu je obavješteno predstavništvo Sjeverne Koreje u Ruskoj Federaciji.