Letio brzinom od 8 Macha
220

Ruska mornarica ispisala historiju ispaljivanjem projektila Zircon

D. B.
Ruska mornarica je uspješno obavila testno ispaljivanje ultra brzog projektila Zircon koji se koristi protiv brodova.

Projektil Zircon je testirala najnaprednija fregata na sjeveru, a on je pogodio metu nakon što je preletio 450 kilometara za svega nekoliko minuta.

Admiral Gorshkov, najnaprednija fregata s navodećim projektilima, isplovila je u utorak naoružana projektilom Zircon. Hipersonični krstareći projektil je izspaljen iz vertikalnog silosa, a ovo je prvi put da je Zircon iskorišten protiv jednog broda. Direktno je pogodio metu udaljenu 450 km, potvrđeno je iz ruskog ministarstva odbrane.

Projektil je tokom leta dostigao brzinu od 8 Macha, što je gotovo osam puta više od brzine zvuka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je napore i rad ruskih naučnika, dizajnera, talentovanih radnika i vojnih specijalista. Dodao je da je test korak naprijed ka opremanju vojske najmodernijim sistemima oružja.

Zircon se razvijao nekoliko godina, a Putin je potvrdio njegovo postojanje prošle godine, kao i druga hipersonična oružja.

Projektil Zircon može dostići brzinu od 9 Macha te pogoditi metu udaljenu do 1.000 km bez obzira da li se nalazi na moru ili kopnu. Vojska je saopćila da će ovim projektilima biti opremljene nuklearne podmornice te brodovi, a u razvoju je verzija koja će se moći koristiti s tla.