Zamjena flote
174

Ruska invazija razbudila Berlin: Njemačka planira kupovinu čak 35 američkih borbenih aviona F-35

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Njemačka je navodno odlučila kupiti američki borbeni avion F-35, koji je napravio Lockheed Martin, kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu Tornado, prema izvještajima od ponedjeljka, piše Deutsche Welle.

Odluka, ako bude potvrđena, dolazi nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz prošlog mjeseca najavio veliko povećanje izdataka za odbranu jer sukob u Ukrajini prisiljava Berlin da preispita svoju vanjsku i odbrambenu politiku.

Berlin navodno nastoji da iskoristi avione Lockheed Martina za zamjenu flote Tornado u zemlji, uvedene u flotu prije više od 40 godina.

U svjetlu ruske invazije na Ukrajinu, Scholz je rekao da će podići izdvajanja za odbranu iznad ključne obaveze NATO-a od 2 posto BDP-a.

F-35 se smatra najmodernijim borbenim avionom na svijetu. Njegov jedinstveni oblik otežava otkrivanje mlaznjaka za neprijateljski radar.

Tornado je trenutno jedini njemački mlaznjak koji može nositi američke nuklearne bombe, pohranjene u Njemačkoj, u slučaju sukoba. Međutim, njemačka avijacija upravlja tim avionima od 1980-ih, a oni bi trebali biti povučeni između 2025. i 2030. godine.

Najavljujući povećanje vojnih izdataka, kancelar Scholz je rekao da će nemačka vojska dobiti 100 milijardi evra (113 milijardi dolara) za investicije i projekte naoružanja.

Njemačka navodno planira kupiti do 35 aviona.

Ranije se pojabila zabrinutost da bi kupovina aviona F-35 mogla poremetiti zajedničke planove sa Francuskom za izgradnju zajedničkog evropskog borbenog aviona.