Borbe u Hersonu
21

Rusima je jasno da Ukrajinci dolaze: Već su prešli Dnjepar, a oružja im ne manjka

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinska vojska već neko vrijeme javno govori o pripremama za veliku kontraofanzivu, ne precizirajući gdje i kada bi ona mogla biti pokrenuta. Jedno od mjesta gdje se trenutno opaža njihovo kretanje i napredak je Hersonska oblast u području rijeke Dnjepar.

Naime, do sada je čitava oblast Herson na istočnoj obali Dnjepra bila pod ruskom kontrolom, a široka rijeka je služila kao prirodna barijera. Međutim, izvještaji govore da su ukrajinske trupe sada definitivno postavile svoje položaje na istočnoj obali Dnjepra u južnoj regiji Hersona, odnosno da su prešli rijeku.

Ukrajinska vojska nije potvrdila ovaj napredak, a Rusija je demantovala izvještaje o kretanju Ukrajinaca. Međutim, pomak bi Kijevu mogao značajno pomoći da pogura ruske trupe iz te oblasti. U budućnosti bi čak ovaj napredak mogao dovesti i do presijecanja kopnenog koridora do Krima, poluostrva koje Rusija anektirala 2014. godine.

Nejasno je kako prelazak rijeke utječe na planove o kontraofanzivi, međutim ni prošle godine kada su Ukrajinci pokrenuli kontranapad, javnosti nije bilo jasno šta rade dok nije bilo urađeno. Najviše se govori da bi kontraofanziva ovaj put trebala biti u oblasti Zaporožja međutim Kijev o tome pametno šuti.

Rusiji je također već šest mjeseci jasno da dolazi ukrajinska kontraofanziva pa se na to pomno i spremaju te prave taktike. Avijacija je pogodila sve ono što je procijenila da bi mogao biti ukrajinski cilj pa su tako uništeni brojni objekti u Orihivu, koji se nalazi 60-ak kilometara jugoistočno od Zaporožja kao i Vuhledar odakle bi Ukrajina mogla pokrenuti kontraofanzivu na jugu.

Ruske trupe imaju problema sa iscrpljenosti vojnih kapaciteta i ljudstva, ali i dobre taktike i zamke u koje Ukrajinci upadaju, piše CNN. S druge strane, ukrajinske trupe imaju bolje naoružanje s obzirom na odlučnost NATO-a da pomogne Kijevu. Uz to, sasvim sigurno imaju i dobre informacije u realnom vremenu, s obzirom na tehnološku pomoć prijatelja za zapada.