Ključna za prijestolnicu
51

Rusija zračnim napadom uništila najveću ukrajinsku termoelektranu u regiji Kijeva

F. H.
Screenshot
Screenshot
Najveća elektrana u ukrajinskoj regiji Kijev navodno je uništena u ruskom raketnom napadu u četvrtak dok Moskva pojačava svoje napade na infrastrukturu.

Rusko granatiranje izazvalo je požar velikih razmjera u Termoelektrani Tripilska (TE), a kompanija i dalje radi na lokalizaciji požara u turbinskoj radionici elektrane, navodi se u saopćenju energetske kompanije Centrenergo.

Žrtava nije bilo, a napad nije doveo do nestanka struje u glavnom ukrajinskom regionu Kijevu ili drugim regionima koje snabdijeva TE Tripilska.

Fabrika je bila najveći snabdjevač električnom energijom regiona Kijev, Čerkasi i Žitomir, navodi se u saopštenju Centrenerga.

Energetska kompanija je izgubila 100 posto svoje proizvodnje električne energije u svoje tri elektrane, koje je sve uništila ili okupirala Rusija, što je označilo "crni dan u historiji Centrenerga", dodaje se u saopćenju.

Tokom više od dvije godine rata, Rusija je sistematski ciljala ukrajinsku energetsku infrastrukturu u pokušaju da razbije električnu mrežu zemlje, a sa njom i duh ukrajinskog naroda, oduzimajući im struju, toplinu, vodu i druge osnovne usluge u često - smrzavanje zimskih temperatura.

Najveći gubitak struje u Ukrajini dogodio se ubrzo nakon invazije, kada su ruske snage preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporožju, najvećom u Evropi, koja je ranije proizvodila oko 20 posto proizvodnje električne energije u zemlji. Ukrajinsko osoblje je od tada stavilo reaktore elektrane u status "hladnog gašenja" kako bi spriječio veliki radioaktivni incident.

Napad na elektranu Trypilska uslijedio je nakon nedavnog ruskog napada koji je uništio tvornicu kompanije u regiji Harkov, Zmiivska TE, 22. marta, navodi se u saopćenju Centrenerga. Ruske trupe zauzele su treću elektranu kompanije, Vuhlehirska TE, u regionu Donjecka u julu 2022. Ukupni projektovani kapacitet tri elektrane bio je 7690 MW, navodi se na sajtu kompanije.

"Kao rezultat današnjeg masovnog napada, uništen je cijeli naš proizvodni kapacitet", dodaje se u saopćenju.

Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju ogromne oblake dima kako izbijaju iz TE Trypilska dok je vatra i dalje bjesnila.

"Razmjere razaranja su strašne. Novac to ne može procijeniti. Ovo je za nas najveći izazov u istoriji kompanije. Ali uvjeren sam da ćemo se nositi s tim", rekao je predsjednik Nadzornog odbora Centrenerga Andriy Gota.