Svijet
1

Rusija želi širi sastanak o Siriji

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu na održavanje šireg međunarodnog sastanka posvećenog krizi u Siriji na kojem bi sudjelovali Iran i Turska, a čija bi svrha bila pružiti potporu mirovnom planu posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana.

"Mi smatramo da je potrebno sazvati sastanak država koje imaju stvarni utjecaj na različite opozicione skupine. Njih nema tako puno", rekao je Lavrov u Pekingu gdje sudjeluje na samitu o sigurnosti kao član ruske delegacije na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom.

"To su sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vodeće zemlje u regiji, to je Turska, a ne smijemo zaboraviti Iran, Arapsku ligu, Organizaciju islamske konferencije. Mislim da bi mogla pridonijeti i Evropska unija", dodao je.

"Svrha takvog sastanka, različitog od sastanaka Prijatelja Sirije koji su posvećeni pružanju potpore Sirijskom nacionalnom vijeću i njegovim radikalnim zahtjevima, bila bi postizanje dogovora, pošteno i bez dvostrukih mjerila, svih vanjskih igrača o tome da se provede plan Kofija Annana, jer smo ga mi svi podržali", istaknuo je Lavrov, prenijela je Hina.