Svijet
0

Rusija želi da se pojavi "treći čovjek" na vlasti

FENA
Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin
Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin
Grupa ruskih stručnjaka ocijenila je da Rusiji prijeti politička kriza, da se legitimnost predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina sve više osporava, tako da je sada poželjna pojava nekog "trećeg čovjeka".

U izvještaju koji je u ponedjeljak objavio Centar za strateške studije jedna grupa stručnjaka, koju čine ličnosti iz ruskih vlasti, smatra da popularnost dvaju ruskih lidera doživljava "katastrofalan" pad već godinu dana.

Oni smatraju da je u toku "proces gubljenja legitimnosti ruske vlasti i rastuće nepovjerenje stanovništva u odnosu na dva ključna imena: predsjednika Dmitrija Medvedeva, premijera Vladimira Putina i stranku Ujedinjena Rusija koja je na vlasti.

Oni smatraju da bi status quo, u uvjetima ekonomske i financijske nestabilnosti, doveo zemlju do krize uporedive s onom iz vremena pada sovjetskog režima.

"Najvažnija promjena u političkoj svijesti Rusa ovih posljednjih osam mjeseci sastoji se ne samo u padu povjerenja u tandem Putin-Medvedev i njegovo okruženje nego i u sve većem očekivanju da se pojavi 'treći čovjek'", napisali su stručnjaci.

Popularnost Medvedeva, Putina i Ujedinjene Rusije pala je od marta 2010. godine za 12, 21 i 18 posto, ističu stručnjaci na temelju podataka iz tri instituta za ispitivanje javnog mnijenja u zemlji.

Ako se aktuelne tendencije održe, Rusija će doživjeti političku krizu koje bi mogla "nadmašiti intenzitetom krizu s kraja 1990. godine i približiti se krizi s kraja 1980. godine koja je dovela do pada sovjetskog režima, istakli su stručnjaci Centra za strateške studije.