Svijet
0

Putinova popularnost u Rusiji na najnižem nivou od 2005.

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Prema rezultatima ankete agencije "Levada centar", godinu dana prije održavanja predsjedničkih izbora u Rusiji, popularnost ruskog premijera Vladimira Putina pala je tokom ovog mjeseca na 69 posto, što je najniže u proteklih pet godina.

Putinov rejting u februaru bio je 73 posto. Popularnost predsjednika Dmitrija Medvedeva pala je u martu na 66 posto sa 69 posto, koliko je bila u februaru.

Zamjenik direktora anketne agencije Aleksej Graždankin rekao je da je Putinova popularnost u martu na najnižem nivou od 2005. godine, dok je i kod Medvedeva najniža zabilježena od kada je stupio na dužnost predsjednika u maju 2008. godine.

Pad popularnosti predsjednika i premijera zabilježena je godinu dana pred održavanje predsjedničkih izbora na kojima su Medvedev i Putin najavili da će zajednički donijeti odluku o kandidatu. Putin je sugerirao da bi se mogao kandidirati ili da će prihvatiti novi mandat za Medvedeva, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Graždankin vjeruje da je glavni uzrok pada u podršci javnosti mišljenje građana da se životni standardi u Rusiji nisu poboljšali nakon što je zemlja izašla iz najteže ekonomske krize.

"Rastu prihodi države od porasta cijena nafte, ali to ne dopire do stanovništva", rekao je on.