Reakcija iz Moskve
72

Rusija zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon napada SAD-a i Britanije na Jemen

A. L.
Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s napadima SAD-a i Velike Britanije na Jemen, saopštila je stalna misija Rusije pri UN-u.
Misija je ruskoj novinskoj agenciji Tas rekla da je sastanak zakazan za 16 sati u New Yorku.

U srijedu je rezolucijom Vijeća sigurnosti zahtijevano da jemenski Huti odmah prekinu svoje napade na brodove u Crvenom moru.

Rusija i Kina, stalne članice Vijeća, bile su suzdržane pri glasanju o toj rezoluciji, uz Alžir i Mozambik, dok je za nju glasalo 11 zemalja.

Američke snage i njeni saveznici pogodili su više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti pobunjenici u Jemenu, saopštile su američke zračne snage.

To uključuje komandne i kontrolne čvorove, skladišta municije, sisteme za lansiranje, proizvodne pogone i radarske sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju.

U napadima je korišćeno više od 100 precizno vođene municije.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da je naredio udare "kao direktan odgovor na napade Hutija bez presedana na međunarodne pomorske brodove u Crvenom moru".

On je potvrdio da su napade izvele američke snage, zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske.