Poruke iz Moskve
202

Rusija zaprijetila prekidom diplomatskih odnosa sa SAD-om: Spremni smo na sve

V. K.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova komentirala je trenutne odnose Moskve s Washingtonom te je poručila kako je Rusija spremna na sve scenarije u odnosima s SAD-om.

Između ostalog, Zaharova je rekla da će se odnos Rusije prema SAD-u definirati na osnovu ponašanja Washingtona prema Moskvi.

"Američki zakonodavci, uključujući i Nancy Pelosi, prošli su kroz sve raspoložive sankcije upućene prema Rusiji što se uglavnom pokazalo kao neefikasno. Već su počeli razvijati, po njihovom mišljenju, moćno oružje poput proglašavanja Rusije sponzorom terorizma", rekla je Zaharova.

Ukoliko se SAD odluči na taj korak, Zaharova ističe kako je Moskva spremna na sve opcije u diplomatskim odnosima.

"Moraju znati, spremni smo na bilo šta i na svaki razvoj situacije ukoliko Washington odluči da prekine interakciju s Moskvom. Preživjet ćemo", poručila je ruska zvaničnica.

Kada bi Sjedinjene Američke Države proglasile Rusiju kao državu koja sponzorira terorizam, Zaharova je pojasnila koji bi bili naredni koraci Moskve.

"Logičan slijed takvog koraka mogao bi biti prekid diplomatskih odnosa nakon čega Washington riskira da konačno pređe tačku bez povratka sa svim posljedicama koje iz toga proizilaze", zaključila je Marija Zaharova.