Svijet
0

Rusija: Vrhovni sud odbio uslovno puštanje članice benda Pussy Riot

Klix.ba
Vrhovni sud ruske republike Mordovije potvrdio je da će članica punk benda Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, nastaviti služiti svoju dvogodišnju kaznu zbog teškog huliganstva.

Sud je odbio njenu žalbu zbog odbijanja uslovnog puštanja 26. aprila na okružnom sudu. Okružni sud je odbijanje objasnio negativnim izvještajima o zatvorenici.

Tolokonnikova je bila prisutna suđenju i održala je duži govor, čije je dijelove na internetu objavio njen suprug Pyotr Verzilov, promotor i sekretar benda Pussy Riot. Ona je kritikovala pravila kaznene kolonije. Sudu je rekla i kako se njeni estetski pogledi razlikuju od pogleda direktora kolonije te se žalila da sve državne institucije u Rusiji radije staju na stranu provodilaca zakona nego radikalnih umjetnika.

Tolokonnikova je odbila da se izjasni krivom za huliganizam, a dodala je i da nije znala kako je taj korak donio negativne bodove njenom liku te je obećala da će se žaliti zbog odbijanja uslovnog puštanja sve do krajnih instanci.

Njena advokatica Irina Khrunova rekla je novinarima nakon zasjedanja suda da se neće žaliti na odluku Vrhovnog suda, već da će podnijeti novi zahtjev za uslovno puštanje za tri mjeseca.

Još jednoj članici benda Pussy Riot, Mariji Alyokhini, odbijeno je uslovno puštanje, dok je treća osuđena u ovom slučaju, Ekaterina Samutsevich, na uslovnu slobodu puštena još u oktobru prošle godine.

Ove tri muzičarke osuđene su na po dvije godine zatvora u kaznenim kolonijama zbog teškog huliganizma, odnosno izvođenja "Punk molitve" u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja u februaru 2012. godine.