Svijet
0

Članica Pussy Riot dobila pravnu bitku protiv uprave zatvora

Klix.ba
Štrajk glađu članice ruskog punk benda Pussy Riot, Nadezhde Tolokonnikove, kako bi bila prebačena u drugi zatvor, urodio je plodom.

Tolokonnikova služi dvogodišnju kaznu zbog huliganizma, nakon izvođenja protestne pjesme protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u moskovskoj katedrali.

Dvije sedmice je odbijala hranu iz protesta zbog loših uslova u zatvorskoj koloniji. Radi se o njenom drugom štrajku glađu, koji je počeo nakon što je medijima poslala pismo u kojem je otkrila zlostavljanje zatvorenika u kaznenoj koloniji u Mordoviji.

Progovorila je o prijetnjama smrću od viših zatvorskih službenika, robovskim uslovima rada, prisiljavanju zatvorenica na skidanje odjeće tokom rada, zabrani korištenja pauza za toalet te premlaćivanjima.

"Zatvorenice se plaše vlastitih sjena", napisala je u pismu.

Vlasti su konačno odobrile njene zahtjeve za premještaj, a navode da je to zbog njene vlastite sigurnosti, a nije saopćeno u koji zatvor će Tolokonnikova biti prebačena.

"Nadezhda je velika heroina nakon svega što je prošla, ponosan sam na nju. Ostala je iza svega u što vjeruje. Nemam informacije gdje se sada nalazi", rekao je njen suprug, Pyotr Verzilov.