{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članica Pussy Riot prebačena u sibirsku kaznenu koloniju

5.11.2013. u 14:50
3
34
Članica Pussy Riot prebačena u sibirsku kaznenu koloniju
3
Članica Pussy Riot prebačena u sibirsku kaznenu koloniju
Zatvorena članica ruskog feminističkog punk benda, Nadezhda Tolokonnikova, na putu je za novu kaznenu koloniju u Sibiru, saopćio je njen suprug. Ovo su prve informacije o Tolokonikkovoj nakon dvije sedmice.
Tolokonnikova (23) je ukazala na teška zlostavljanja u prijašnjoj kaznenoj koloniji u centralnoj Rusiji te je, nakon štrajka glađu, konačno prebačena u drugu koloniju, duboko u regiji Krasnoyarsk, saopćio je njen suprug Pyotr Verzilov na Twitteru, navodeći da je informacije dobio iz pouzdanog izvora.

Kaznena kolonija 50 nalazi se u gradu Nizhny Ingash, na putu transsibirske željeznice.

"Prebačena je 4.500 km daleko od prijašnje kolonije, u srce Sibira, za kaznu zbog odjeka njenog pisma u kojem je ukazala na zlostavljanja", dodao je Verzilov.

Samo nekoliko mjeseci prije odsluženja dvogodišnje kazne zbog izvođenja "Punk molitve" u moskovskoj katedrali, Tolokonnikova je tražila prebacivanje iz zatvorske kolonije u Mordoviji. Počela je štrajk glađu iz protesta zbog "robovlasničkih uslova" i konstantnog zlostavljanja. Štrajk je prekinula nakon što je zapala u zdravstvene probleme i prebačena u bolnicu.

Njen suprug navodi kako je izgubio svaki kontakt sa njom nakon 22. oktobra, a ruske zatvorske vlasti su mu samo saopćile da je prebačena u drugu koloniju.

Ruski ombudsman za ljudska prava, Vladimir Lukin, izjavio je kako je Tolokonnikova dobrog zdravlja te da je tokom prebacivanja bila u pratnji ljekara, a zbog sigurnosti je sve bilo potpuno izolirano od javnosti.

Ruskoj zatvorskoj službi potrebni su dani, pa čak i sedmice, da prebace zatvorenike. Proces se obično vrši vozovima, a uobičajena je procedura da se niko, pa ni porodica zatvorenika, ne obavijesti o tome.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: