Svijet
26

Rusija: Umrlo šest osoba nakon konzumiranja nepoznate droge

FENA
Šest osoba je umrlo i gotovo stotinjak drugih se otrovalo u jednom gradu u Sibiru nakon što su konzumirali "nepoznatu sintetičku supstancu", saopćile su u petak lokalne vlasti zadužene za borbu protiv droge.

"U našoj regiji, gotovo 100 osoba se otrovalo. Šest drugih stanovnika od 18 do 35 godina je umrlo nakon što su upotrijebili neku sintetičku supstancu", saopćila je agenciji Itar-Tass glasnogovornica regionalnog tužilaštva i dodala da je još 36 osoba na hospitalizaciji.

Prema lokalnim vlastima, sve žrtve su iz Surguta, grada od 330.000 stanovnika u zapadnom Sibiru, prenosi AFP.

Ruske vlasti su otvorile istragu, a navedena supstanca, kupljena putem Interneta, poslana je na testiranje u laboratorij.

Ovisnost o drogi je jedna od najvećeg problema javnog zdravlja u Rusiji. Upotreba droge u zemlji je eksplodirala raspadom SSSR-a i dostigla vrhunac u drugoj polovini 90-tih godina, prije nego što je postepeno opadalala od početka 2000-tih godina, s ekonomskim oporavkom zemlje.

Ruske vlasti imaju poteškoća da kontroliraju upotrebu sintetičkih supstanci koje dolaze posebno iz Kine, jer stalna promjena njihovih kemijskih formula otežava njihovu zabranu.