Svijet
0

Nepoznata droga uzrokovala dvadesetak smrtnih slučajeva u Rusiji

FENA
Nepoznata sintetička droga uzrokovala je dvadesetak smrtnih slučajeva u periodu više od jedne sedmice u nekoliko ruskih regija, pogodivši najviše maloljetnike, objavili su u petak ruski mediji.

U nešto više od jedne sedmice, droga "ubica" je uzrokovala smrt 21 osobe i oko 700 osoba je zatražilo medicinsku pomoć nakon što su je konzumirale, prema državnoj novinskoj agenciji Ria-Novosti, koja se poziva na medicinske izvore.

"Ogroman val trovanja uzrokovan sintetičkom supstancom teško je pogodio Rusiju", istakao je informativni kanal Rossia 24 i dodao da još nije utvrđena priroda ove droge.

Četrdeset posto osoba koje su pogođene su maloljetnici od 14 do 16 godina, precizirala je Rossia 24.

Smrtni slučajevi i trovanja otkriveni su u Surgutu (zapadni Sibir), u Kirovu, gradu udaljenom 790 kilometara sjeveroistočno od Moskve, u Baškortostanu (Ural) i u nekoliko regija u središnjem dijelu Rusije, precizirao je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik ruskih Službi za kontrolu opijata koji je govorio o "masovnom trovanju".

Prvi slučajevi su prijavljeni u četvrtak u Moskvi, gdje su hospitalizirane tri osobe, prema medicinskom izvoru na koji se pozvala novinska agencija Interfax.

"Širenje ovog otrova je već poprimilo dimenzije prirodne katastrofe", objavio je drugi državni kanal Pervy kanal.

Ovisnost o drogi jedan je od problema javnog zdravstva. Upotreba droga je eksplodirala raspadom URSS-a i dostigla vrhunac u drugoj polovini 90-tih godina, prije nego što se postepeno umanjivala od početka 2000-tih godina s ekonomskim oporavkom zemlje.