Svijet
332

Rusija ubistvo ambasadora smatra terorističkim aktom, Erdogan i Putin razgovarali telefonom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da ubistvo ambasadora Rusije u Turskoj Andreya Karlova smatra terorističkim aktom te su najavili nastavak borbe protiv terorizma.

Za sutra je bio zakazan sastanak turske i ruske delegacije na najvišem nivou. Uprkos ubistvu ambasadora sastanak neće biti otkazan,a turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu već je na putu za Moskvu. U Moskvi će o budućnosti Sirije razgovarati delegacije Rusije, Turske i Irana.

Turski mediji navode da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonom razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom te ga je informisao o detaljima večerašnjeg napada.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u saopćenju je navelo da ovaj akt neće ugroziti odnose dvije zemlje te da će odgovorni za napad biti izvedeni pred lice pravde.

Predsjednik parlamentarnog Odbora za sigurnost ruske Dume Leonid Slutsky je ranije izjavio da ubistvo ambasadora Rusije u Turskoj Andreya Karlova u oružanom napadu u Ankari neće negativno utjecati na odnose između Turske i Rusije.