|

Rusija tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno

Rusija tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno
9
F
FENA
26.10.2019. u 14:28
34
komentara
9

dijeljenja
Rusija tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno Foto: EPA-EFE
Rusko ministarstvo odbrane u subotu je napalo američke planove da održi i osnaži američko vojno prisustvo u Siriji kao "međunarodni državni banditizam" motiviran željom da se zaštite krijumčari naftom, a ne istinskim sigurnosnim brigama.
Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u petak da će Washington poslati oklopna vozila i vojnike da štite naftna polja kako ne bi pala u ruke militanata IDIL-a.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je predsjednik Donald Trump u ovom mjesecu povukao oko 1.000 američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije, u potezu koji je nagnao Tursku da pokrene prekograničnu ofanzivu protiv kurdske milicije YPG, bivše američke saveznice u borbi protiv tzv. Islamske države.

Trumpova odluka naišla je na ljutite reakcije iz Kongresa, uključujući i one ključnih republikanskih političara koji povlačenje smatraju izdajom Kurda i potezom koji bi omogućio jačanje IDIL-a.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da Washington nema mandat po međunarodnom ili američkom pravu da pojača svoje vojne prisustvo u Siriji i da njegov plan nije motiviran istinskim sigurnosnim brigama u regiji.

"Stoga su trenutne akcije Washingtona - osvajanje i održavanje vojne kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji - jednostavno rečeno, međunarodni banditizam", navodi se u saopćenju.

Rusko ministarstvo dodaje da američki vojnici i privatne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare naftom koji zarađuju više od 30 miliona dolara mjesečno.

Rusija, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pomogla mu je da preokrene trend krvavog sirijskog građanskog rata u svoju korist, dugo vremena tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno, prenosi Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...