Nova saradnja
21

Rusija spremna razgovarati s Turskom o mogućoj prodaji borbenih aviona

V. K.
Ruski borbeni avion Sukhoi Su-57 (Foto: EPA-EFE)
Ruski borbeni avion Sukhoi Su-57 (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornica Ruske državne službe za vojnu saradnju Valeria Reshetnikova izjavila je kako je Rusija u potpunosti spremna započeti pregovore s Turskom o mogućoj prodaji ruskih borbenih aviona nove generacije.

Reshetnikova je naglasila kako su ruske vlasti već ranije upoznale Tursku o kvalitetu borbenih aviona Sukhoi Su-35 i Su-57 te će, ukoliko Turska pošalje određenu ponudu za avione, Rusija pristati na pregovore o mogućoj prodaji.

"Što se tiče potencijalnih planova Ankare za nabavku ruskih aviona, moram napomenuti kako je Turska u potpunosti informisana o njihovim tehničkim i ostalim mogućnostima. Ukoliko Turska pošalje zahtjev za kupovinu, spremni smo na pregovorore o ovom pitanju", rekla je Reshetnikova.

Erdogan od ranije upoznat sa kvalitetom ruskih aviona (Foto: EPA-EFE)
Erdogan od ranije upoznat sa kvalitetom ruskih aviona (Foto: EPA-EFE)

Glasnogovornica je također naglasila kako je Rusija ranije obavijestila Tursku da želi učestvovati u razvoju njihovog borbenog aviona pete generacije.

"Turska prilično dugo govori o namjeri provedbe projekta razvoja vlastitog borbenog aviona pete generacije TF-X. Rusija je ranije nagovijestila da je spremna razmotriti mogućnost saradnje u okviru ovog programa", navela je ona.

Ponuda Rusije dolazi u jeku rasprava između Turske i SAD-a u učešću u programu razvoja i kupovine F-35 aviona. Turska je od početka projekta uključena u program proizvodnje borbenih aviona SAD-a, ali zvaničnici ove države saopćili su da će isključiti Tursku iz programa zbog kupovine ruskih raketnih sistema S-400.