Glasnogovornik Putina
0

"Rusija spremna poslati humanitarnu pomoć Kirgistanu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je telefonski razgovarao s kirgistanskom premijerkom Rozom Otunbajevom koju je imenovala opozicija, izjavio je Putinov glasnogovornik, prenose ruski mediji.
  • Otunbajeva je rekla Putinu da je Kirgistanu potrebna ekonomska pomoć, a ruski premijer je odgovorio da je Rusija spremna poslati joj humanitarnu pomoć, rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Peskov je izjavio da je važno napomenuti da je Putin razgovarao s njom kao s čelnicom vlade nacionalnog povjerenja.

  • Putin je zamolio da se sve strane suzdrže od nasilja kao i da se poduzmu potrebne mjere za jamčenje sigurnosti diplomatskim predstavništvima u Kirgistanu, kazao je Peskov.

Putin je istaknuo da je Rusija, s obzirom na poseban karakter odnosa između dviju zemlja, uvijek pružala i da će nastaviti pružati humanitarnu pomoć narodu Kirgistana.

Prema posljednjim službenim podacima, najmanje 74 osobe su poginule u dvodnevnim krvavim sukobima demonstranata s vlastima. Uzbekistan je u četvrtak zatvorio granicu prema susjednom Kirgistanu, a isto je učinio i Kazahstan u srijedu navečer.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u četvrtak u Beču da će poslati posebnog izaslanika u Kirgistan.

  • Hitno ću poslati Jana Kubisa kao posebnog izalsanika, rekao je Ban dodajući da će Kubis doputovati u Kirgistan u petak.

Otunbajeva je u međuvremenu najavila da će se predsjednički izbori u zemlji održati u roku od šest mjeseci, prenosi Hina.