Kirgistan
0

Otunbajeva isključuje pregovore s Bakijevom i optužuje ga za poticanje nasilja

FENA
Rosa Otunbajeva (Foto: AP)
Rosa Otunbajeva (Foto: AP)
Predsjednica prijelazne kirgistanske vlade Rosa Otunbajeva odbacila je u petak ponudu svrgnutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva o pregovorima i optužila ga za poticanje nasilja, javljaju mediji i prenose da Evropska unija šalje u Biškek svog posrednika.

"Nikakvi pregovori s Bakijevom nisu predviđeni", rekla je Otunbajeva koja je nakon nasilnih demonstracija u srijedu počela sastavljati prijelaznu vladu koja će voditi zemlju do donošenja novog ustava i izbora.

"Kakvi su uvjeti potrebni da on konačno odstupi pošto je više od 1.000 naših domoljuba palo žrtvom nasilnih demonstracija", zapitala je Otunbajeva i optužila Bakijeva (60) i njegove pristaše da siju nemire.

U sukobima demonstranata s policijom poginulo je 76 i ranjeno više od hiljadu osoba.

"Bakijevljeve snage nisu spremne predati se. Možete vidjeti koliko su nasilnih izgreda potaknule njegove pristaše. Obaviješteni smo da je nekoliko bombi podmetnuto na tri javna mjesta u Biškeku", rekla je Otunbajeva, a javlja Reuters.

Bakijev, koji je i sam 2005. na vlast došao prevratom, sklonio se na jug zemlje i stranim medijima najavio da je spreman pregovarati s opozicijom kako bi izbjegao građanski rat.

U telefonskoj izjavi za britanski BBC Bakijev je rekao da se nalazi na jugu Kirgistana, ali nije htio otkriti tačno gdje.

Agencija dpa prenosi da je svrgnuti predsjednik sve izoliraniji, jer je vrlo malo zemalja osudilo njegovo svrgavanje.

U petak je Evropska unija objavila da šalje svog posrednika Pierrea Morela u Kirgistan kako bi pomogao prevladati krizu, prenosi AFP.

"Cilj je posjeta procijeniti stanje nakon nedavna nasilja i vidjeti što može učiniti EU u suradnji s međunarodnim partnerima kako bi pomogao pronaći mirno rješenje za izlaz krize", navodi EU.

Američka ambasada objavilo je da je u petak i dalje zatvorena za javnost i pozvala na smirivanje stanja.

AFP dodaje da je američki otpravnik poslova u Biškeku u četvrtak razgovarao s Otunbajevom, koja je nekad bila kirgistanska ambasadorica u SAD-u.