{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija rekorder u kršenju ljudskih prava

F
25.12.2009. u 11:08
0
0
Rusija rekorder u kršenju ljudskih prava
0
Rusija rekorder u kršenju ljudskih prava
Od oko 100 hiljada žalbi za povrede ljudskih prava koje čekaju na razrješenje u Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, za oko 30 hiljada slučajeva tereti se Rusija, prenosi Deutsche Welle (DW).
Veliki broj tužbi stiže iz istočne Evrope, ali i jugoistoka. U proceduri je 11.000 žalbi protiv Turske, 9.000 protiv Rumunije i oko 8.000 protiv Ukrajine. Na razrješenje čekaju i tužbe protiv nekih manjih zemalja kao što je Bosna i Hercegovina, Slovenija, Moldavija. Sudija Renate Jeger to ocjenjuje kao znak velikog nepovjerenja stanovništva prema pravosuđu.

Predmet tužbi su često zlostavljanja i neljudski zatvorski uslovi, zabranjivanje protesta i novina, čime se krši sloboda izražavanja. Žalbe u slučaju Rusije odnose se velikim dijelom na nerasvjetljene otmice u Čečeniji.

Pitanje je da li će u ovim zemljama povrede ljudskih prava ikada biti razriješene, ocjenjuje DW. Problem su komplikovane procedure i zato se u Evropskom sudu za ljudska prava već nekoliko godina priprema važna reforma koja bi trebalo da omogući efikasniji i brži rad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: