{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeleno svjetlo za reformu ECHR-a

F
27.1.2010. u 12:00
0
0
Zeleno svjetlo za reformu ECHR-a
0
Zeleno svjetlo za reformu ECHR-a
Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, dao je u srijedu zeleno svjetlo za reformu Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) koju jedino Rusija u Vijeću Evrope blokira već godinama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vijeće Federacije je proglasilo pravovaljanim Protokol 14 o reformi EHCR-a, otvorivši put reformi koja će olakašati rad ovog suda, javila je agencija Interfax, a prenio AFP.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, odobrio je tekst 15. januara. Potrebno je još da ga potpiše predsjednik Dmitrij Medvedev kako bi stupio na snagu.

Rusija je bila jedina od 47 država članica Vijeća Evrope koja nije ratificirala Protokol 14. Duma se 2006. godine izjasnila protiv teksta, ocijenivši da je u suprotnosti s interesima Rusije, jedne od zemalja koje je Sud najviše sankcinirao, posebno zbog Čečenije.

Cilj reforme EHCR-a je da se pojednostavi procedura prihvatanja predmeta koji ostaju bez odgovora na nacionalnim sudovima, što Rusiju plaši jer bi moglo doći do inflacije tužbi.

Moskva je osporavala odredbu koja dopušta odboru sastavljenom od tri suca da donosi odluke bez neophodnog prisustva države u svojstvu branitelja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: