{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija razmišlja o otkazivanju umjetničke izložbe u Londonu

20.12.2007. u 15:27
0
0
Rusija razmišlja o otkazivanju umjetničke izložbe u Londonu
0
Rusija razmišlja o otkazivanju umjetničke izložbe u Londonu
Rusija razmišlja o otkazivanju izložbe svojih umjetničkih djela u Londonu jer se plaše da bi ona mogla da budu sudski zaplijenjena, saopćila je u četvrtak Ruska savezna agencija za kulturu ocijenivši da su nedovoljne garancije koje su dali Britanci.
Savezna agencija za kulturu je navela u saopćenju da je u četvrtak uputila pismo britanskoj vladi o tome kako Rusija smatra "da su nedovoljne garancije kako izložbeni eksponati neće biti zaplijenjeni i da će biti vraćeni u Rusiju".

Direktor Ruske savezne agencija za kulturu Mihail Švidkoj je istakao u saopćenju da je Rusija "spremna da pošalje izložbu u London", ako britanska vlada izda specijalni dokument kojim se garantira povratak slika.

Izložba pod naslovom "O Rusiji: remek-djela francuskog i ruskog slikarstva od 1870. do 1925." treba da bude otvorena 26. januara u Kraljevskoj umjetničkoj akademiji.

Trebalo bi da bude izloženo 120 slika slikara Gauguina, Matissa, Renoira, Van Gogha, Maleviča i Kandinskog iz četiri ruska muzeja: Ermitaža, Galerije Tretjakov, muzeja Puškin i Ruskog muzeja. Djela su trenutno izložena u Njemačkoj.

Moskva se naročito plaši da bi neka od ovih djela koje su nacionalizirali boljševici poslije revolucije 1917. godine mogli da traže potomci bivših vlasnika iz carističke epohe. Rusi smatraju da je posebno ugrožen Matissov "Ples" slikan 1909. godine za ruskog kolekcionara Sergeja Ščukina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: