Pogoršanje odnosa
10

Rusija protjerala dvojicu bugarskih diplomata

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova (Foto: Twitter)
Ministarstvo vanjskih poslova (Foto: Twitter)
Rusija je u utorak proglasila dvojicu bugarskih diplomata personama non grata i naredila im da napuste zemlju, u odgovoru na bugarsko protjerivanje dvojice ruskih diplomata u prošlom mjesecu zbog sumnje na špijunažu.

Današnja akcija uslijedila je nakon ruskih odluka da protjera diplomate iz Sjedinjenih Država, Češke Republike i Poljske, u naletu protjerivanja u proteklih pet dana u znak odmazde za protjerivanje vlastitih diplomata, i u jeku naglog pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je izjavio da Rusija nije ta koju treba kriviti za rast napetosti, i dodao je da se strane zemlje trebaju suzdržati od "antiruske psihoze".

Bugarska je protjerala dvojicu ruskih diplomata u martu nakon što su tužioci optužili šest osoba, među kojima sadašnje i bivše obavještajne službenike, zbog špijuniranja za Rusiju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova identifikovalo je dva službenika u bugarskoj ambasadi u Moskvi i naredilo im da napuste rusku teritoriju u roku od 72 sata.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su njegovi diplomati proglašeni personama non grata i da je ta akcija direktan odgovor na protjerivanje ruskih diplomata u martu.

"Nikakav drugi razlog za akciju ruskih vlasti nije naveden na današnjem sastanku", navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi Reuters.