Svijet
101

Rusija priprema novo vojno čudo: Hipersonični transportni avion "PAK TA"

FENA
Rusija se priprema da proizvede novi hipersonični transportni avion "PAK TA". Ovaj avion bi u najkraćem roku bio u stanju da na bilo koju tačku na planeti preveze punopravnu vojsku, uključujući i tenkove s pratećom municijom.

Prema najavama moskovske Vojno-industrijske komisije, nekoliko desetaka transportnih aviona nove generacije moći će da prenesu 400 najnovijih tenkova "Armata". Novi avion, koji će biti proizveden do 2024. godine, letjet će supersoničnom brzinom od oko 2.000 kilometara na sat, i moći će da prenese 200 tona tereta.

Također, avion će moći da ostane sedam sati u zraku bez dopune goriva, a maksimalna dužina leta dostizat će 7.000 kilometara. U okviru nje će na više nivoa biti omogućeno automatsko utovarivanje tereta. Letjelica će također moći i da izbacuje teret iz zraka što će omogućiti vojsci da raspoređuje jedinice po bilo kom terenu.

Ruski vojni stručnjaci smatraju da paralelnim razvojem mreže vojnih baza na Bliskom istoku, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji, za koje se također očekuje da će biti završene do 2024. godine, očigledno je da će Rusija biti spremna za interkontinentalne borbe. Na ovaj način, tvrde stručnjaci, Rusija će postati velesila koja će u svakom trenutku moći da transportira potrebnu ratnu opremu na željenu teritoriju, što ujedno predstavlja najveću prijetnju svim ruskim sadašnjim i budućim protivnicima.

PAK-TA program podrazumijevat će izradu 80 novih transportnih aviona do 2024. godine, što znači da će za 10 godina Ruska centralna vojna komanda moći da rasporedi svoje teško naoružanje na bilo kojoj tački na planeti. Osim prenošenja tenkova, jedan od glavnih zadataka PAK-TA transportera bit će i prebacivanje ostalog teškog naoružanja kao što su razna protivavionska raketna postrojenja, protivtenkovska i ostala laka oklopna vozila.

Na današnji dan jedini transportni avion koji bi mogao da parira ovoj novoj letjelici jeste "Antonov AN-225“, koji je u stanju da ponese 250 tona tereta i specijalno je pravljen za potrebe "Buran“ svemirskog programa još iz doba Sovjetskog saveza.