Svijet
0

Rusija preuzima tri tone srbijanskog nuklearnog otpada

FENA
Srbija i Rusija potpisale su u srijedu sporazum po kojem će Rusija preuzeti tri tone nuklearnog otpada iz reaktora u beogradskom prigradskom naselju Vinči.

Sporazum su potpisali potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić i glavni ravnatelj Ruske agencije za atomsku energiju (ROSATOM) Sergej Kirijenko.

Đelić je rekao da je vrijednost projekta 54 milijuna dolara, od kojih je zasad osigurano 20 milijuna, ali je izrazio nadu da će financijska konstrukcija biti zatvorena do jeseni. Dodao je kako će premještajem nuklearnog otpada iz reaktora u Vinči biti omogućeno da Srbija trajno bude skinuta s popisa zemalja koje su moguće mete nuklearnog terorizma.

Ocijenivši da će taj sporazum pridonijeti povećanju sigurnosti ne samo u Srbiji već i u svijetu, Kirijenko je kazao da je u tijeku suradnje započete 2002. u Rusiju iz Srbije prebačeno više od 40 kilograma visoko obogaćena otpada. Dodao je kako današnji sporazum predviđa premještaj gotovo tri tisuće kilograma nuklearnog otpada koji u sebi sadrži visoko obogaćen uran.

Najavivši kako bi prebacivanje otpada u sigurne kontejnere trebalo početi najesen, Kirijenko je istaknuo da je na redu zahtjevan postupak izvoza toga nuklearnog otpada koji je u vrlo lošem stanju.

U početku srpnja bi, kako je najavljeno, Srbiju trebao posjetiti glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El-Baradei s kojim bi Đelić trebao potpisati dodatnu konvenciju o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja.