Svijet
0

Rusija povećava cijenu izvoznog gasa

FENA
Ruska kompanija "Gazprom" povećat će 2007. cijenu gasa namijenjenog za izvoz u Evropu za 14 posto, sa sadašnjih 257 na 293 dolara za 1.000 kubnih metara, objavio je ruski dnevni list "Vedomosti", pozivajući se na dokumente pripremljenje za "Gazpromov" odbor direktora.

Prema pisanju lista, povećanje cijene će toj monopolskoj kompaniji u vlasništvu ruske vlade omogućiti da izvozom gasa u Evropu zaradi dodatnih 46 milijardi dolara, prenijela je agencija DPA.

Jedan zvaničnik "Gazproma", koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je vijest o poskupljenju prirodnog gasa i dodao da kompanija neće objaviti zvaničan komentar povećanja cijene do sastanka odbora direktora, zakazanog za 29. novembar.

"Gazprom" pokriva oko jedne četvrtine evropskih potreba za prirodnim gasom. Taj gigant planira da sljedeće godine u Evropu izveze 157,8 milijardi kubnih metara gasa prema ovogodišnjih 151 milijardu kubnih metara.

Neimenovani zvaničnik "Gazproma" je izjavio da je nova cijena izračunata na osnovu predviđanja stručnjaka te firme za kretanje cijene prirodnog gasa do sredine 2007.

Sa druge strane, moskovska investiciona banka "Dojče UFG", filijala nemačke "Dojče banke", smatra da će sljedeće godine doći do pada cijena sirovina, navodeći kao primjer da je cijena sirove nafte pala sa 75 dolara po barelu u julu na sadašnjih oko 60 dolara.

I "Dojče UFG" i ruska banka "Trojka Dijalog" su ocijenile da je takva politika određivanja cijene "agresivna".

Ruski potrošači gas plaćaju 40 dolara za 1.000 kubnih metara. Očekuje se da će ta cijena sljedeće godine porasti za 15 posto, što je mnogo manje od povećanja od 100 posto kojeg su tražili ekonomski savjetnici predsjednika Vladimira Putina.