Operacija protiv Kurda
25

Rusija poručila da će spriječiti sukobe između turskih i sirijskih vladinih snaga

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je poručila kako neće dozvoliti sukobe između turskih i sirijskih snaga u vremenu dok Turska nastavlja vojnu ofanzivu na sjeveru Sirije.

"To je jednostavno neprihvatljivo i nećemo dozvoliti", rekao je posebni izaslanik Moskve za Siriju Alexander Lvarentejev.

Podsjetio je da prema ranijim dogovorima Turska može ući na sirijsku teritoriju samo između pet i 10 kilometara, što je mnogo manje od 30 kilometara na kojoj je "sigurna zona" koju je Ankara predložila te da Turska nema pravo da rasporedi svoje trupe trajno po zemlji.

"Sirija je u kontaktu sa Turskom kako bi izbjegli konflikt", rekao je.

Kritičari su poručili da je povlačenje američkih trupa koje je najavljano je prošle sedmice dalo "zeleno svjetlo" Turskoj za napad.

Rusije ja ključni vojni saveznik sirijskog lidera Bashara al-Assada. Ruski ministar odbrane rekao je kako njihove snage koje su raspoređene u Siriji od 2015. godine, patroliraju duž linije kontakta između Sirije i Turske.

Lavretjeve je potvrdio da Rusija pomogla u postizanju dogovora između Kurda i Damaska u okviru kojeg Kurdi prepuštaju teritoriju sirijskim vladinim trupama u zamjenu za vojnu podršku.

Kako navodi BBC, Turska ima namjeru da kreira sigurnu zonu u području Sirije gdje mogu izmjestiti izbjeglice koje se trenutno nalaze u Turskoj, a sve nakon terorističkih napada za koje su okrivljeni Kurdi. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će nastaviti s operacijom dok ne postignu cilj svoje zemlje uprkos uplitanju sirijskih vladinih snaga.