|

Rusija ponovo pokrenula istraživanje o svjetskoj misteriji iz 1959. godine

Rusija ponovo pokrenula istraživanje o svjetskoj misteriji iz 1959. godine
97
Klix.ba
7.4.2019. u 20:41
84
komentara
97

dijeljenja
Rusija ponovo pokrenula istraživanje o svjetskoj misteriji iz 1959. godine Šator u kojem su boravili planinari (Foto: Dyatlov Memorial Foundation)
Ruska policija ponovo je otvorila slučaj poznat kao "incident u Dyatlovom prijelazu" kako bi se konačno razriješile sve teorije o misterioznoj smrti devet planinara iz 1959. godine.
Naime,u dubokoj hladnoći sjevernog Sovjetskog Saveza u februaru 1959. godine, devet planinara napravilo je kamp za prenoćište pod vrhom planine Ural, poznatim kao Kholat Syakhl ili Planina smrti.

Vođa puta bio je tada iskusni planinar Igor Dyatlov, po kojem su i nazvali kamp u kojem su boravili. Međutim, oni su jedne noći napustili kamp i krenuli prema uralskom vijencu, ne znajući da se niko od njih neće vratriti živ.

Foto: Dyatlov Memorial Foundation Foto: Dyatlov Memorial Foundation


Osam muškaraca i dvije žene nisu se vratili dvije sedmice poslije planiranog datuma povratka, a njihova tijela pronađena su razbacana po snijegu, polugola i bosa.

Iako su planinari vjerovatno umrli od posljedica smrzavanja, ono što je prouzrokovalo njihovu smrt ostala je velika misterija moderne ere.

Stoga Rusi žele konačno riješiti ovu misteriju.

"Sve smrti nekako su povezane s prirodnim fenomenima. Iako je prošlo 60 godina otkako su pronađena tijela s tako čudnim položajima i povredama, ljudi su još gladni odgovora", izjavio je u saopćenju Alexander Kurennoi, glasnogovornik ruskog tužioca.

Postoje brojne teorije o smrti ruskih planinara, od onih koje su moguće do raznih izmišljotina. Čak i Rusi priznaju da samo među njima postoji 75 teorija koje govore o tom kobnom događaju iz 1959. godine.

Tužilaštvo Rusije saopćilo je kako će istražiti detalje smrti planinara, ali će se držati tri teorije. Službeno je otpisano bilo kakvo krivično objašnjenje s obzirom da ne postoiji niti jedan dokaz za takvu verziju priče. Iz Tužilaštva su uvjereni kako je planinare ubila lavina, snježna ploča ili uragan.
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...