Svijet
0

Rusija pokrenula manevre na granici s Ukrajinom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je pokrenula vojne manevre u nekoliko regija na granici s Ukrajinom, kako bi provjerila sposobnost kopnenih vojnih trupa, saopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo odbrane.

"Jedinice i divizije oružanih snaga intenziviraju vježbe na kopnu u poligonima regija Rostova, Belgoroda, Tambova i Kurska", navelo je ministarstvo u saopćenju i preciziralo da će manevri trajati do kraja marta.

Ono, međutim, nije navelo broj vojnika mobiliziranih za ove vježbe.

"Glavni cilj ovih mjera je da se provjeri spremnost trupa u izvođenju borbenih vježbi na nepoznatim mjestima i poligonima koji nisu testirani", preciziralo je minitarstvo.

U toku manevara, trupe bi trebalo da se deplasiraju i uvjere da su u stanju deplasirati se na nepoznate terene, a da ne budu otkriveni.

Oni bi trebalo da se uvježbavaju u borbenim zadacima.

Nekoliko video snimaka i fotografija postavljenih na Internetu prikazuje kretanje oklopnih vozila, ali nije moguće precizno odrediti gdje se ona nalaze.

Ministarstvo je saopćilo državnoj agenciji Itar-Tass da se druge vježbe padobranskih jedinica koje imaju 4.000 vojnika, 36 aviona i oko 500 vojnih vozila izvode u Rostovskoj regiji.

U srijedu, zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je izjavio da je Moskva dozvolila Ukrajini da obavi promatrački let iznad svog terotorija da bi se uvjerila u odsustvo prijetnji po sigurnost Ukrajine, ali nije precizirano kada će ovaj let biti izveden.

Rusija je već, od 26. februara do 6. marta, izvela manevre u središnjim i zapadnim okruzima.