Svijet
5

Rusija počela djelimično povlačenje vojske iz Sirije

Klix.ba
Rusija je počela povlačiti svoju vojsku i naoružanje iz Sirije. Ruski ministar odbrane kazao je kako je prostor prvi napustio nosač aviona ruske mornarice Admiral Kuznetsov, kao i grupa koja se nalazila u Sredozemnom moru.

Rusija je odlučila smanjiti svoje prisustvo u Siriji. Prva ekipa vraća se u bazu u Sjevernom moru, kazao je general osoblja Valerij Gerasimov.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je djelimično povlačenje snaga iz Sirije nakon pregovora o primirju s Iranom i Turskom. Kazao je kako ovim činom daje šansu da se šestogodišnji sukob okonča u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Kuznetsova flota učestvovala je u ratu u Siriji od sredine oktobra 2016. godine i sastojala se od nosača aviona, tri ratna broda i nekoliko brodova podrške. S ovog nosača polijetali su ruski ratni avioni koji su bombardovali pobunjenike.

"Podrška koju su ruske zračne snage ponudile je bila krucijalna u svim pobjedama koje su popločale put za primirje i stvorile uvjete za pronalazak političkog rješenja sirijske krize", rekao je general osoblja sirijske vojske Ali Abduallah Ayyoub, prenose RIA Novosti.