Svijet
6

Rusija optužila Tursku da finansira Islamsku državu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija je optužila Tursku da snabdijeva ekstremističku grupu Islamska država komponentama za improvizirane eksplozivne naprave (IED).

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitalij Čurkin naveo je u pismu generalnom sekretaru Ban Ki-moonu da su u opticaju uređaji za izvođenje terorističkih akcija.

On je rekao da analiza hemijskih komponenti eksploziva zaplijenjenih od islamista u regionu iračkog grada Tikrit i sirijskog grada Kobani, kao revizija uslova prodaje ovih komponenti, ukazuje na to da su one ili proizvedene u Turskoj ili su isporučene toj zemlji bez prava na dalji izvoz.

Čurkin je optužio pet turskih kompanija da isporučuju aluminij u prahu, amonijev nitrat, vodikov peroksid i druge materijale koje su proizvele razne turske i strane kompanije za Islamsku državu.

"Ovo je najnoviji primjer propagandne kampanje Rusije protiv Turske i kao takav ne može se uzeti ozbiljno“, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Turske u Ankari.

Rusija, ključni saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, i Turska kao glavni finansijer opozicije u Siriji bile su u sukobu pet godina. Tenzije su eskalirale u blizini granice sa Sirijom u novembru prošle godine. Rusija se osvetila primjenom PVO raketa dugog dometa i nametnula ekonomske sankcije Turskoj.

Predsjednik Vladimir Putin optužio je Tursku da omogućava teroristima da zarade novac od prodaje nafte ukradene iz Sirije. Optužio je također predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu porodicu da profitiraju od trgovine naftom sa militantima IDIL-a.