Lavrov iznenađen potezom
0

Rusija optužila SAD zbog priznanja sirijske opozicije

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Rusija je u srijedu optužila Sjedinjene Države zbog priznanja najveće opozicijske grupe u Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je iznenađen američkim priznanjem sirijske opozicije.

"Otkako je koalicija priznata kao jedini predstavnik sirijskog naroda, Sjedinjene Države vjerovatno su odlučile da igraju na vojnu pobjedu te koalicije", navodi novinska agencija Itar-Tass izjavu Lavrova, prenosi Xinhua.

Šef ruske dipomatije izjavio je da ta činjenica protivrječi sporazumima postignutim u Ženevi na ljeto ove godine koji predlažu pokretanje svesirijskog dijaloga između predstavnika koje odredi vlada na jednoj, i opozicija na drugoj strani.

Osvrćući se na konsultacije održane u nedjelju u Ženevi, Lavrov je izjavio kako je tada izgledalo da SAD uviđaju potrebu stvaranja neophodnih uslova za svesirijski dijalog koji bi uključivao i pripadnike vlade.

"To je prilično neočekivana promjena stava za nas i mi ćemo tražiti da oni (SAD) tačno pojasne šta su imali na umu", izjavio je Lavrov.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je priznao sirijsku najveću opozicionu grupu kao jedinog "legitimnog predstavnika" sirijskog naroda.

U intervjuu za ABC News, Obama je nazvao priznavanje novoformiranog Sirijskog opozicijskog vijeća "velikim korakom" u međunarodbnim naporima na svrgavanju predsjednika Bašara al- Asada.