"Bocnuli" i Zapad
49

Rusija odgovorila potpredsjednici Vlade Srbije: Slabo ste upućeni u veze naših zemalja

V. K.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović optužila ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da zloupotrebljava Srbiju u ratu protiv Ukrajine, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije.
Između ostalog, iz ministarstva su naglasili kako je Mihajlović po svemu sudeći slabo upućena u realnost odnosa Srbije i Rusije.

"Sa Srbijom imamo puno međusobno razumijevanje o aktuelnim temama međunarodne agende. U kontaktima s partnerima otvoreno iznosimo naše viđenje situacije u Ukrajini. Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uslovima održavati uravnoteženu, i što je najvažnije, nezavisnu liniju", saopćili su iz Rusije.

Tom prilikom, Rusija je optužila Zapad da stvara pritisak na Srbiju.

"Kada je riječ o odluci Srbije, riječ je o suverenom izboru koji na Zapadu ne može biti prihvaćen. Za razliku od nas, oni pokušavaju izvršiti pritisak na Srbe", zaključili su.

Podsjetimo, potpredsjednica Vlade Srbije je kazala kako Lavrov zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu.

"Srbija se jasno opredijelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku", rekla je Mihajlović u saopćenju koje je prenijela agencija Beta.

Kaže kako on neuvođenje sankcija zloupotrebljava umjesto da poštuje odluku Srbije da tako postupi uprkos pritiscima sa kojima se suočavaju.

"Time vrši dodatni pritisak na predsjednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije. Iako govori o prijateljstvu dvije države, ovakvim ponašanjem na djelu pokazuje suprotno", napisala je ona.