Svijet
0

Rusija odbila bogatu saudijsku ponudu da okrene leđa Al-Assadu

Klix.ba
Bandar bin Sultan i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Bandar bin Sultan i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Moskva je odbila navodnu ponudu Saudijske Arabije za bogati ugovor o trgovini oružjem i zaštitu interesa u vezi sa isporukom gasa na Bliskom istoku, ukoliko bi Rusi okrenuli leđa sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, navode arapski i evropski diplomati.

Ponuda za ugovor o trgovini oružjem vrijedan 15 milijardi dolara napravljena je 31. jula, prilikom susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina i utjecajnog šefa saudijske obavještajne službe princa Bandara bin Sultana, prenosi Reuters.

Ni Moskva ni Rijad se nisu zvanično oglasili o ovim pregovorima, ali je AFP otkrio i nove detalje.

Jedan evropski diplomata navodi kako je princ Bandar predložio dogovor i rekao Putinu da koji god režim došao poslije, Al-Assad će biti u rukama Rijada. Da je Putin prihvatio dogovor, Saudijska Arabija ne bi potpisivala nikakve ugovore koji bi mogli narušiti ruske interese, dopuštajući zaljevskim zemljama transport gasa preko Sirije u Evropu.

Uslovi dogovora uključivali su obustavljanje ruske podrške Assadu i da se oni ne miješaju u buduće rezolucije Vijeća sigurnosti o Siriji.

"Predsjednik Putin je pristojno saslušao ponudu i saopćio da njegova zemlja neće mijenjati svoju strategiju“, rekao je nezavisni arapski diplomata za AFP.

Bandar bin Sultan rekao je ruskim zvaničnicima kako je jedina preostala opcija u Siriji ona vojna i da bi trebali zaboraviti na međunarodnu mirovnu konferenciju Geneva-2, jer joj opozicija neće prisustvovati. Pokušaji da sazovu konferenciju, većinom ruski i američki, do sada su bili bez rezultata, uglavnom zbog nedostatka jedinstva u redovima opozicije. Rusija i Saudijska Arabija, koja tradicionalno kupuje vojnu opremu od SAD-a, imaju zamrznut veliki ugovor o kupovini oružja još od 2008. godine. Moskva je Saudijskoj Arabiji trebala dostaviti veliku količinu opreme, uključujući i tenkove i borbene helikoptere. Status ovog dogovora nije promijenjen tokom posljednjih razgovora.

Susret Putina i Bandara desio se usljed pojačavanja tenzija ovih dviju zemalja u sukobu u Siriji. Rusi optužuju Saudijce za finansiranje i naoružavanje terorista i ekstremističkih grupa u borbi protiv Al-Assada.