Poljska
0

Rusija objavila već poznate stvari o likvidacijama u Katinskoj šumi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski državni arhiv je na svojim internetskim stranicama prvi put objavio do sada javnosti nedostupne dokumente NKVD-a o likvidaciji poljskih časnika u Katinskoj šumi kod Smolenska u martu 1940. godine.

Andrej Artizov, direktor Arhiva, kaže da su to najtajniji dokumenti iz tzv. kutije broj 1 koja se čuvala u posebnom arhivu Politbiroa CK-a KPSS-a, a tokom SSSR-a te je dokumente mogao čitati samo generalni sekretar KPSS-a ili šef administracije CK-a u prisutnosti generalnog sekretara.

U “kutiji” se nalaze originalna pisma i odluke koje su u vezi sa zarobljenim poljskim časnicima pisali osobno Staljin, Berija, Molotov, Vorošilov i Mikojan. Inače, kopiju tih dokumenta ruski predsjednik Boris Jeljcin je 1990. godine predao tadašnjem poljskom predsjedniku Lechu Walesi.

Međutim, dopisnik poljskog dnevnog lista Gazeta Wyborcza iz Moskve Waclaw Radziwinowicz tvrdi kako dokumenti ne sadrže ništa novo te da u njima nema ničega senzacionalnog. S njime se slažu i poljski stručnjaci, poput Slawomira Debskog iz Instituta za međunarodne odnose, koji kaže kako Rusija ima svoje motive za objavljivanje dokumenata.

"Objavljivanjem se želi srušiti teorija koja se može čuti na marginama javne rasprave o Katinu u Rusiji, a to je da je dio ovih spisa krivotvoren ili da se njima manipuliralo", izjavio je Debski u razgovoru za jednu radiostanicu, prenio je Jutarnji.hr.

Poljski mediji ipak su istaknuli da je riječ o još jednom dobrom potezu Kremlja u razrješenju sporova oko pokolja u Katinskoj šumi.