Istraga o ubistvima Poljaka
0

Medvedev obećao otvaranje tajnih dosijea u slučaju 'Katinska šuma'

SRNA
Dmitri Medvedev (Foto: AFP)
Dmitri Medvedev (Foto: AFP)
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev obećao je danas Poljskoj da će Rusija otvoriti tajne dosijee o masakru u Katinskoj šumi u Drugom svjetskom ratu kada je sovjetska tajna služba ubila hiljade poljskih oficira.

"Rad na slučaju Katinska šuma nastaviće se na moje direktno naređenje uključujući otvaranje tajnih dosijea", rekao je Medvedev tokom susreta sa vršiocem dužnosti predsjednika Poljske Bronislavu Komorovskom.

Medvedev je poljskoj strani predao 67 svezaka dokaza iz istraga  o slučaju Katinska šuma.

"Zločin  i laži Katinske šume je  ono što ometa razvoj odnosa naše dvije zemlje", rekao je Komorovski,  koji je došao u Moskvu povodom obilježavanje 65. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

On je dodao da je istina Katina zajedničko poljsko i rusko iskustvo i da treba da bude osnova za budući razvoj odnosa dvije zemlje, prenose ruske novinske agencije.

Decenijama je  Moskva  krivila nacističku Njemačku za zločin u Katinskoj šumi, dok bivši lider SSSR-a Mihail Gorbačov nije priznao 1990. godine da je Staljinova policija NKVD ubila poljske oficire.

Jedan od dokumenata koji Poljaci očekuju je i dopis šefa NKVD-a Lavrentije Berija sovjetskom lideru Jozefu Staljinu u kome mu predlaže da strelja hiljade poljskih zatvorenika. Ovaj dokument je  Staljin lično potpisao.
U Katinskoj šumi, na zapadu Rusije,  ubijeno je oko 22.000 poljskih oficira, ali i na mnogim drugim lokacijama u današnjoj Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji u aprilu i maju 1940. godine.