Pregovori se nastavljaju
0

Rusija negira dogovor s Ukrajinom o cijeni plina

FENA
Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov
Zvanična Moskva je u srijedu demantovala informacije da je s Kijevom dogovorila novu cijenu plina čije je sniženje krajnje važno za ukrajinsku ekonomiju visokozavisnu od izvoza.

Predstavnik za štampu ruskog premijera Vladimira Putina, Dmitrij Peskov je izjavio da se pregovori s Kijevom nastavljaju, odbijajući dalje komentare.

"Dok se ne dogovorimo i ne potpišemo obavezujuće sporazume ne možemo ništa da komenatrišemo", rekao je Peskov za Reuters.

Ranije u srijedu agencija Interfax-Ukrajina je citirala izvor u ukrajinskoj vladi, koji je rekao "da postoji dogovor o novoj cijeni plina".

Predstavnik ruskog Gazproma Sergej Kuprijanov je također izjavio da je "još rano govoriti o potpisivanju konačnih dokumenata".

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je u utorak istakao da Ukrajina računa na uštedu oko šest milijardi dolara godišnje zahvaljujući reviziji plinskih ugovora s Rusijom.

"Čim se dogovorimo oko cijene plina imat ćemo uštedu od, grubo govoreći, 500 miliona dolara mjesečno, što je šest milijardi dolara godišnje", rekao je Azarov u utorak za ukrajinski Prvi nacionalni televizijski kanal.

Ranije je kompanija Naftogaz Ukrajine saopćila da je za isporučen plin u oktobru ruskom Gazpromu isplatila 1,004 milijarde dolara.

U trećem ovogodišnjem kvartalu Ukrajina je hiljadu kubnih metara ruskog plina plaćala oko 354 dolara, u drugom 297 dolara, a u prvom 264. Prema ugovorima koji su još uvijek na snazi, od januara 2012. godine cijena plina za Ukrajinu bi mogla da skoči na 456 dolara, računajući popust od 100 dolara koji je Moskva odobrila Kijevu u aprilu 2010. godine u zamjenu za produženje stacioniranja Crnomorske flote na Krimu.

Ranije su predstavnici ukrajinske vlade izjavili da pokušavaju da spuste cijenu ruskog plina u narednim godinama na ispod 300 dolara za hiljadu kubnih metara.

U nadi da će uspjeti da revidira cijene plina, ukrajinska vlada je odbila da ispuni obaveze u okviru programa Međunarodnog monetarnog fonda i povisi cijene plina na domaćem tržištu.

Vrhovna rada (ukrajinski parlament) također je odlučila da sačeka sa usvajenjem državnog budžeta za 2012. godinu sve dok se ne odredi nova cijena goriva od koje zavisi i visina subvencija.