Kraj se ne bliži
0

Rusija ne planira završiti rat ove godine: Zatvorenici potpisuju ugovore na 18 mjeseci

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U ruskoj javnosti se pojavila informacija da zatvorenici, koje je rusko Ministarstvo odbrane regrutovalo u februaru 2023. godine počeli potpisivati ugovore na 18 mjeseci.

Predsjednica fondacije "Rusj sjedeća" je poručila da je ove informacije dobila iz dvije ruske regije. Ona je podsjetila da su se ranije ugovori sa zatvorenicima potpisivali na samo šest mjeseci.

U martu 2023. godine šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da je od ljeta pušteno više od pet hiljada zatvorenika, koji su odradili svoj ugovor sa Wagnerom.

Povećanje roka ugovora može ukazati na to da ruske vlasti pretpostavljaju da će se rat nastaviti i u 2024. godini.

"Odnosno, očekuju da će se boriti i sljedeće godine“, rekla je ona.

Regrutovanje zatvorenika za učešće u ratu u Ukrajini otkrilo se u ljeto 2022. godine. Uglavnom je to radio PMC Wagner. Do zime je, prema fondu "Rus Sitting“, regrutovano do 50.000 zatvorenika.

U februaru 2023. Jevgenij Prigožin je objavio da je njegov PMC prestao da regrutuje zatvorenike. Istog mjeseca Olga Romanova je izvijestila da se regrutacija zatvorenika u kolonijama nastavlja, ali su ljudi koji ga vode počeli govoriti da oni predstavljaju Ministarstvo odbrane.