Tvrdnje Ukrajinaca
22

Rusija navodno u rat šalje ovisnike o narkoticima kako bi ispunila mobilizacijske kvote

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski obavještajci vjeruju da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema da proglasi još jednu rundu mobilizacije u sljedećih nekoliko dana, te da u Ukrajinu šalje ovisnike o drogama.

Prema izvještaju Ukrajinskog centra za nacionalni otpor, Rusija u Ukrajinu šalje ovisnike o kvotama kako bi ispunila svoje mobilizacijske kvote.

"Informacija o masovnoj mobilizaciji ovisnika o drogama je potvrđena od ruskog vojnika koji se predao pokretu otpora. Prema njegovim riječima, on nije liječen od ovisnosti i nastavio je sa korištenjem droga dok se borio u Zaporožju. Uzimao je drogu kao lijek", piše u izvještaju.

Slične tvrdnje je iznio i Generalštab vojske Ukrajine koji je naveo daj e među mobilizovanim veliki broj ljudi koji su ovisni o upotrebi droge i alkohola.

Ukrajinski obavještajci smatraju da će drugi val mobilizacije kojeg će navodno uskoro proglasiti Vladimir Putin uključivati prisilno regrutovanje osuđenika i onih koji još nisu državljani. Očekuje se da će plan podrazumijevati mobilizaciju 500.000 ljudi.