Odgovor na Leoparde
88

Rusija na ukrajinski front šalje svoje najmodernije tenkove T-14 Armata

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz britanskog Ministarstva odbrane stigao je novi izvještaj u kojem se navodi kako će Rusija u Ukrajinu poslati svoje najmodernije tenkove T-14 Armata, no ističu da komandanti nisu oduševljeni takvom odlukom.

"Posljednjih mjeseci raspoređene ruske snage nisu bile voljne prihvatiti prvu tranšu T-14 koja im je dodijeljena jer su vozila bila u veoma lošem stanju. Nije jasno koji su dijelovi vozila potaknuli ovu reakciju, ali u posljednje tri godine ruski su dužnosnici javno opisali probleme s motorom T-14 i sistemima za termografsko snimanje", stoiji u izvještaju.

[TWITTER]1618144097658609665[/TWITTER]

"Godine 2021. ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opisao je planiranu proizvodnju za 2022. godinu kao 'eksperimentalno-industrijsku' seriju. Samim time malo je vjerovatno da će bilo koji raspoređeni tenk T-14 zadovoljiti uobičajene standarde koje nova oprema mora ispuniti da bi se smatrala operativnom", dodaje se u izvještaju.

T-14 ima potpuno digitalne sisteme, kupolu bez posade, dok je sama posada tenka zaštićena u izoliranoj oklopnoj kapsuli. Opremljen je topom od 125 mm i protutenkovskim projektilima, kao i modularnim i aktivnim zaštitnim sistemima koji ga štite. Vojni potencijal T-14 također je u pitanju, s obzirom na ulogu koju je imalo moderno protutenkovsko oružje poput raketa TOW američke proizvodnje.

Tenk je imao problema s motorom i termovizijskom kamerom, za koje proizvođači tvrde da su popravljeni 2020. godine. Jedan od tenkova se pokvario tokom parade povodom Dana pobjede 2015. godine. Međutim, prema ruskim medijima, tenk je testiran u Siriji.

Bloomberg je 2018. godine izvijestio da T-14 ima izuzetno visoku cijenu, što onemogućuje masovnu proizvodnju. Pored visoke proizvodne cijene, također su veliki troškovi i samog održavanja.