Svijet
0

Rusija na istok postavila proturaketne sisteme S-400

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je razmjestila protuzračne raketne sisteme S-400 na svome dalekom istoku i može ih upotrijebiti radi svoje sigurnosti u vezi s raketnim probama u Sjevernoj Koreji, izjavio je u srijedu načelnik glavnog štaba ruske vojske Nikolaj Makarov.

"Tamo smo već instalirali odjeljenje sa S-400. Poduzimamo takve preventivne mjere da bismo se osigurali od neuspješnih lansiranja sjevernokorejskih raketa i isključili mogućnost da ostaci tih raketa padaju na ruski teritorij", rekao je ruski general u glavnom gradu Mongolije Ulan-Batoru, prenio je Itar-Tass.

Makarov je izrazio zabrinutost zbog toga što se poligon u Sjevernoj Koreji, "na kome se vrše probe, između ostalog i nuklearnih naprava, nalaze sasvim blizu granica Ruske Federacije".

"Poduzimamo i poduzimat ćemo određene mjere da bismo se osigurali u slučaju neuspješnih lansiranja, između ostalog i raketnim sistemima", kazao je načelnik glavnog štaba ruske vojske.

Na pitanje da li će za to biti angažirani sistemi S-400, Makarov je odgovorio da "postoji takva mogućnost". Ovaj sistem ima projektile koji mogu presresti objekte koji lete na visini od samo deset metara.

Makarov je također rekao da Rusija i SAD razmatraju uspostavu centra za raketnu kontrolu, koji bi mogao imati sjedište u Moskvi, kako bi se nadziralo lansiranje raketa i spriječile nesreće.