Drugi napad u dva dana
58

Rusija lansirala 15 krstarećih raketa na Kijev, Ukrajinci tvrde: Žele ubiti što više civila na Dan pobjede

M. G.
Foto: Twitter
Rusija je jutros lansirala oko 15 krstarećih projektila na glavni grad Ukrajine, što je drugi napad u isto toliko dana, a sistemi protivzračne odbrane su ih sve oborili, rekli su dužnosnici, nakon što su nad većim dijelom zemlje odjeknula upozorenja na zračni napad.

"Kao i na fronti, planovi agresora su propali", rekao je Sergej Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijeva, u komentarima objavljenim na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Napadi u utorak, peti u maju, dogodili su se dan nakon što je Rusija lansirala svoj najveći roj bespilotnih letjelica dosad u obnovljenoj zračnoj kampanji pokrenutoj prije 10 dana nakon zatišja od početka marta.

Danas se u Rusiji obilježava Dan pobjede, jedan od tamošnjih najznačajnijih državnih praznika, kojim se obilježava godišnjica poraza nacističke Njemačke 1945. godine.

"Oni pokušavaju ubiti što više civila, na današnji dan", rekao je Popko.

Rekao je da prema preliminarnim informacijama nije bilo žrtava u napadu koji je izveden krstarećim projektilima iz područja Kaspijskog mora.

[TWITTER]1655781851552788481[/TWITTER]

Krhotine koje su padale, pale su na kuću u regiji Holosiivskyi na jugozapadu Kijeva, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na svom kanalu za razmjenu poruka u Telegramu, dodajući da nije bilo žrtava ni velike štete.

U naselju Shevchenkivskyi u centralnom Kijevu, koja je često meta, na cesti su pronađene krhotine.

"Kijev se ponovo odupro i odupira će se ubuduće!" - rekao je Popko.