Rusija izdvaja 70 milijardi dolara za svemirsku industriju

S
SRNA
27.12.2012. u 11:26
0
10
Rusija izdvaja 70 milijardi dolara za svemirsku industriju
0
Rusija izdvaja 70 milijardi dolara za svemirsku industriju
Rusija će uložiti oko 70 milijardi dolara u državni program razvoja svemirske industrije u periodu od 2013. do 2020. godine, izjavio je danas premijer Dmitrij Medvedev.
"Program bi trebalo da učvrsti poziciju Rusije kao jedne od vodećih svemirskih sila u svijetu, ali i da poveća odbrambenu snagu zemlje i pojača ekonomski i socijalni razvoj", rekao je Medvedev, prenosi agencija RIA novosti.

On je ocijenio da je ukupan iznos za finansiranje programa značajan - 2,1 triliona rubalja, uključujući vanbudžetske izvore.

"Program će omogućiti našoj zemlji da efikasno učestvuje u budućim projektima, poput Međunarodne svemirske stanice, istraživanja o Mjesecu, Marsu i ostalim nebeskim tijelima u Sunčevom sistemu", dodao je predsjednik ruske Vlade.

Dmitrij Paison, direktor razvojnog odjeljenja u svemirskom centru "Skolkovo", rekao je da će ova ulaganja pružiti okvir za druge svemirske programe na federalnom nivou, uključujući razvoj satelitske komunikacione mreže "Glonas" i centara za svemirska lansiranja.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: