Kompanija Atomstrojekspor
0

Rusija: Iranska elektrana Bushehr u pogonu do kraja ove godine

FENA
Iranska nuklearna elektrana Bushehr bit će puštena u pogon do kraja 2012. godine, saopćila je u ponedjeljak ruska kompanija Atomstrojeksport.

"Pokušat ćemo da dovršimo probni rad glavne mašinerije elektrane i pustimo je u pogon do kraja ove godine, izjavio je novinarima direktor Atomstrojeksporta, Valerij Limarenko", prenosi Xinhua.

"Neophodni dokumenti bit će, ipak, potpisani iduće godine", dodao je on.

Ranije je Atomstrojeksport, građevinska kompanija ruske državne agencije za atomsku energiju, Rosatom, objavila da će nuklearna elektrana Bushehr biti puštena u puni pogon od 23. maja, kako je i planirano.

Sudeći po ruskoj firmi, Bushehr, prva nuklerna elektrana u Iranu, dostigla je 90 posto svojih punih kapaciteta na probama izvedenim početkom maja.

Građevinske radove na elektrani Bushehr počelo je u 1975. godini nekoliko njemačkih kopmpanija. Radovi su nakon toga, ipak, prekinuti kada su Sjedinjene Države uvele embargo na snabdijevanje Irana visokom tehnologijom poslije Islamske revolucije 1979. godine.

Rusija je potpisala ugovor s Iranom u 1998. godini o dovršenju gradnje nuklearne elektrane. Radovi su odgađani u više navrata zbog rastućih tehničkih i finansijskih problema i zbog pritiska Washingtona.