{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektrana u punom kapacitetu u narednim sedmicama

S
26.2.2012. u 12:40
0
0
Elektrana u punom kapacitetu u narednim sedmicama
0
Elektrana u punom kapacitetu u narednim sedmicama
Direktor iranske Organizacije za atomsku energiju (IOAE) Ferejdun Abasi-davani rekao je danas da će prva iranska nuklearna elektrana Bušer biti povezana na nacionalnu mrežu u narednih nekoliko sedmica, prenela je iranska Studentska novinska agencija (ISNA).
Elektrana, koju je izgradila Rusija, dio je iranskog nuklearnog programa za koji zapadne zemlje sumnjaju da je dio nastojanja Teherana da razvije tehnologiju neophodnu za proizvodnju atomske bombe.

Iran tvrdi da je program u potpunosti namijenjen za stvaranje električne energije i medicinse potrebe.

Abasi-Davani rekao je da je elektrana od početka ovog mjeseca proizvela 700 megavata i da će proizvoditi električnu energiju u svom punom kapacitetu od 1.000 megavata početkom iranske Nove godine, koja počinje 21. marta.

"Nuklearna energija kapaciteta 1.000 megavata biće povezana na nacionalnu napojnu mrežu početkom naredne godine. Kako bi u rad bio pušten taj kapacitet, biće obavljeni razni testovi na 75 posto kapaciteta", rekao je on.

Elektranu je izgradila ruska firma nakon što su vlade Moskve i Teherana potpisale sporazum 1995. godine. Postrojenje je trebalo da bude okončano prije nekoliko godina, ali su planove ometali tehnološki i finansijski problemi te politički pritisak SAD.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: