Svijet
0

Rusija i Ukrajina nastavljaju razgovore o "Južnom toku"

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija i Ukrajina i dalje imaju različite stavove o izgradnji gasovoda "Južni tok" i najavio da će se razgovori o projektu nastaviti.

"Razmatramo to pitanje profesionalno, na bazi ekonomske cjelishodnosti i svih faktora", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi, poslije susreta sa ukrajinskim kolegom Konstantinom Griščenkom.

Prema njegovim riječima, cilj "Južnog toka" je veoma jednostavan - da poveća energetsku sigurnost Evrope, objavljeno je na sajtu Finmarket.ru.

-'Južni tok' nije ni u kojoj mjeri usmjeren protiv Ukrajine. Koliko ja shvatam, ni projekt 'Nabuko' nije zamišljen da bude protiv Ukrajine", rekao je Lavrov.

On je naglasio da "ruski planovi za izgradnju 'Južnog toka' apsolutno nisu povezani sa činjenicom da neko smatra Ukrajinu nepouzdanim partnerom u energetskom sektoru. "Moskva smatra Ukrajinu pouzdanim partnerom u tom sektoru".

Griščenko je ocijenio projekt "Južni tok" kao suviše skupo i nepotrebno zadovoljstvo.

"Smatramo da će sila argumenata i analiza te situacije dovesti naše ruske partnere do svijesti da ne treba trošiti približno 20 milijardi eura na projekt koji u sadašnjim uslovima nije ni politički, ni ekonomski opravdan", ukazao je Griščenko.

On je ubijeđen da je rješenje u modernizaciji postojećeg ukrajinskog sistema za transport gasa.

"Smatram da ćemo naći takvo rješenje koje će zadovoljiti i nas, i rusku stranu i Evropu kao potrošača gasa", rekao je Griščenko.

Komentarišući te izjave Griščenka, Lavrov je izjavio da su "u toku razgovori o razvoju saradnje sa Ukrajinom".